Nieuws

Hunebedbouwers voerden hoofdoperaties uit24 jul 2007, 19:10
Hunebedbouwers voerden 5000 jaar geleden al hoofdoperaties uit, waarbij ze gaatjes in hoofden boorden in de hoop daarmee ziektes te genezen. Na afloop van de operatie genazen de wonden. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek van schedels van hunebedbouwers.

De resultaten hiervan zijn vanaf 1 september te zien tijdens een bijzondere expositie in het Hunebedcentrum in het Drentse Borger, zo maakte dit centrum dinsdag bekend.

Het gaat om een tentoonstelling van schedels en ander botmateriaal van hunebedbouwers die voor het eerst in Nederland te zien zullen zijn. Deze resten werden gevonden in Zweden. In Nederland zijn, afgezien van enkele stukjes verbrand bot, nooit botresten in hunebedden gevonden. In Zweden is daarentegen, door goede bodemconservering, een grote hoeveelheid botresten geborgen van mensen die tot dezelfde cultuur behoren: De Trechterbekercultuur.

Zware hoofdpijn bestrijden

Volgens woordvoerder Harry Wolters van het Hunebedcentrum is de uitkomst van het onderzoek zeer fascinerend. Mogelijk werd de ingreep gebruikt om zware hoofdpijn te bestrijden, maar de wetenschap houdt het ook voor mogelijk dat het ging om symbolische of rituele handelingen. De tentoonstelling in het Hunebedcentrum geeft een extra dimensie aan de kennis van de Trechterbekercultuur in Noord-Europees verband. Naast botresten geeft de tentoonstelling ook een beeld van gebruiksvoorwerpen uit de prehistorische boerencultuur, zoals bijlen en sieraden.


Terug

Meer nieuws
Archief Weert zet oude weekkranten online
04 jul 2007, 19:23
Het Weerter gemeentearchief gaat de komende jaren de oude, niet meer verschijnende, Weerter weekbladen Het Kanton Weert en Stadsblad Op de Keper online brengen

Archeologen vinden tand van miljoen jaar
01 jul 2007, 19:22
MADRID (ANP) - Spaanse archeologen hebben een tand van ruim een miljoen jaar oud gevonden. Volgens de deskundigen gaat het bij de kies om het oudste menselijke fossiel ooit ontdekt in West-Europa.

Archeologen ontdekken mysterieus gebouw
01 jul 2007, 19:19
PEKING (ANP) - Archeologen hebben bij de graftombe van de eerste Chinese keizer in de voormalige hoofdstad Xian een mysterieus onderaards gebouw ontdekt. Dat hebben de Chinese media zondag bericht.

Genealogie fam. Boulanger
05 apr 2007, 19:51
Marcel start met het stamboomonderzoek naar de familie Boulanger uit Maastricht dit weekend.

© John Peskens    scripts by Forumhulp.com