Nieuws

Van Papier Naar Digitaal27 okt 2005, 19:21
Een initiatief ter bevordering van het online brengen van genealogische bronnen. Iedereen kan meedoen met dit project, waarbij het de bedoeling is om digitale foto's of scans van genealogische bronnen in te sturen.

Deze afbeeldingen worden vervolgens bewerkt en voor geïnteresseerden uit de hele wereld op het internet beschikbaar gesteld.

Het project start enkele dagen voor de nationale archievendag, aanstaande zaterdag 29 oktober, meteen ook de start van de Week van de Geschiedenis, beiden met als thema 'Buren'. Dankzij het internet zijn wij als genealogen eigenlijk allemaal buren van elkaar geworden en we hopen dat we met dit project een heel speciaal soort van 'burenhulp' kunnen bevorderen!

De initiatiefnemers van dit project, Hans den Braber en Herman de Wit, hebben enkele jaren geleden, samen met de hulp van tientallen vrijwilligers, het succesvolle Telefoonproject uitgevoerd, waardoor het gehele telefoonboek van Nederland uit 1915 online kwam te staan.

Dit keer gaat het vooral om het beschikbaar stellen van webruimte voor afbeeldingen van genealogische bronnen. Het gaat dus niet om losse pagina's (tenzij de hele bron slechts één pagina betreft), maar om een reeks van pagina's uit een genealogische bron. Als de afbeeldingen online staan wordt er vanzelfsprekend een link naar deze afbeeldingen gemaakt op de site Digitale Bronbewerkingen Nederland en België.

Op de informatiepagina van het project "Van Papier Naar Digitaal" wordt de werkwijze op hoofdlijnen beschreven. Wilt u bijdragen aan dit project, lees dan de uitgebreide handleiding.

Naast het aanbieden van afbeeldingen is het mogelijk om transcripties ('vertalingen') aan te bieden van online geplaatste afbeeldingen. Transcripties zijn niet het hoofddoel van dit project, maar gelet op de interesse die we zien voor het maken van transcripties, hebben we deze mogelijkheid opgenomen binnen dit project. U kiest dus zelf waaraan u wilt bijdragen. Het opsturen van afbeeldingen van een genealogische bron verplicht u dus volstrekt niet tot het maken van een transcriptie!

Op de statuspagina van het project is de voortgang te volgen van het project. Hier is te zien in welk stadium van bewerking de afbeeldingen zijn en datzelfde geldt voor eventuele transcripties.

Doe mee met dit project en help om op deze manier collega's van over de hele wereld online in genealogische bronnen te laten lezen, al dan niet met hun laptop op schoot en voor de open haard ....!


Terug

Meer nieuws
Generaties...
30 aug 2004, 18:00
Een overzicht van de generaties in een stamboom

© John Peskens    scripts by Forumhulp.com