Nieuws

Veel geboorte- en trouwakten onleesbaar22 nov 2006, 23:09
Geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten die tussen 1980 en 1990 zijn opgemaakt en bij gemeenten in het archief zitten, dreigen massaal verloren te gaan.

Waarschijnlijk door de slechte kwaliteit van het typelint dat in die periode werd gebruikt, is de inkt uitgelopen in heel veel van deze officiële stukken. De duplicaten bij het ministerie van Justitie mankeren niets.

Bij 60 procent van alle gemeenten zijn de akten van de burgerlijke stand al aangetast. In Limburg hebben zeventien gemeenten archiefschade. Om welke gemeenten het gaat, wil Ria van de Heuvel-Habraken, provinciaal archiefinspecteur voor Limburg en Brabant, niet zeggen. Beschadigde aktes zijn niet meer te herstellen. De eerste onleesbare akten kwamen een tijdje geleden bij een Brabantse gemeente uit het archief. Navraag van de archiefinspectie bij alle overige gemeenten in het land leerde vervolgens dat registers van de burgerlijke stand op grote schaal zijn aangetast. De Rijkserfgoedinspectie en de twaalf provinciale archiefinspecties onderzoeken momenteel hoeveel aktes er zijn beschadigd. De uitkomsten worden begin volgend jaar voorgelegd aan de ministeries van OC & W en Justitie. Die moeten dan beslissen welke maatregelen de schade beperkt moeten houden. Akten van geboorte, huwelijk en overlijden worden door de burgerlijke stand altijd in tweevoud opgemaakt. Eén exemplaar gaat bij het gemeentehuis in het archief, het afschrift wordt bij het ministerie van Justitie bewaard. De opgeslagen afschriften bij Justitie uit de periode tussen 1980 en 1990 blijken niet aangetast. Volgens Van de Heuvel komt dit omdat er tussen de twee akten die destijds in de typemachine gingen een vel carbonpapier zat. „De inkt van het typelint zit dus niet op het exemplaar dat bij Justitie ligt”, zegt ze.


Terug

Meer nieuws
> 5000 voorouders
23 mei 2006, 17:00
Afgelopen weekend ben ik over de magische grens van 5000 voorouders heen gegaan. Natuurlijk is er nog genoeg data te zoeken en daar zo´n stamboomonderzoek nooit afgerond is moet het onderstaande dan ook als een momentopname gezien worden.

Gebruik fototoestel verboden in archief
17 mei 2006, 22:30
Vanaf 20 juni 2006 is het gebruik van persoonlijk digitaal fototoestel verboden in de rijksarchieven in België.

Brikkebekkers uit Thorn
18 apr 2006, 19:59
Op donderdag 20 april a.s., aanvang 20.00 uur, zal door de Geschied- en Heemkundige Kring "Het Land van Thorn" in Zaal "D'n Ingel", Schoolstraat 20, te Thorn, een lezing georganiseerd worden met als onderwerp "Brikkebekkers uit Thorn en omgeving in Mönchengladbach rond 1900".

Erfgoeddag
18 apr 2006, 19:51
Aanstaande zondag is het weer "Erfgoeddag". Thema van dit jaar "In kleur". Kleur is leven, leven is kleur, vroeger zowel als nu. Wij leven in kleur. Je kan dit jaar op Erfgoeddag in 174 steden en gemeenten terecht bij meer dan 500 deelnemers die samen meer dan 800 activiteiten organiseren over het thema "in kleur".

© John Peskens    scripts by Forumhulp.com